Rólunk

Rólunk

Írta: Super User. Beküldve: Uncategorised.

A La Boquita nyelviskola 2013 szeptemberében nyitotta meg kapuit. Az elképzelésünk a nyelviskoláról az volt, hogy több, jobb, más legyen, mint a hagyományos nagy nyelviskolák. Nem a tömegoktatásra, nagy csoportokra törekedtünk, hanem a családias, baráti légkörre és hangulatra. Egy olyan közeget szerettünk volna teremteni, ahol jó tanulni és tanítani, hiszen meggyőződésünk és tapasztalatunk, hogy akkor tudsz igazán jól tanulni és tanítani, ha közben jól érzed magad. Hozzánk, az iskolába akkor is bejöhetsz, ha épp nincs órád, de spanyolos/ portugálus közegben szeretnél lenni. Van egy mini könyvtárunk, ahol a spanyol és portugál könyvek, magazinok mellett filmek is a rendelkezésedre állnak. Szervezünk tanfolyamon kívüli órákat is, ezek keretén belül örömmel megyünk el tanítványainkkal egy-egy spanyolos vagy portugálos eseményre, filmhétre, koncertre, kiállításra, gasztronómiai fesztiválra, vagy bármire, ami a spanyolajkú vagy a portugál kultúrával kapcsolatos.

A családias légkör kialakításának érdekében kizárólag két nyelvet tanítunk az iskolában, mégpedig az Ibériai -félsziget nyelveit: spanyol és portugál tanfolyamokat kínálunk a jelentkezőknek. Spanyol nyelvtanfolyam nyilván sok helyen létezik, de a kultúra mellett elkötelezett tanárok és lelkes tanítványok, csoporttagok már annál kevésbé. Tanáraink hosszabb- rövidebb ideig éltek Spanyolországban, így valós ismereteik vannak nem csak a kultúrával, hanem a hétköznapi élettel kapcsolatban is. Portugál nyelvtanfolyamot nem sok iskola kínál, főleg nem európai portugált! Így a portugál nyelvtanfolyam már eleve egy hiánypótló tanfolyamunk, de természetesen ebben az esetben is a nyelven kívül kultúrát és életérzést adunk át a tanítványoknak.

Tanáraink

Kanozsay Katalin

Kanozsay Katalin - spanyoltanár, ügyvezető igazgató

A spanyol nyelv és kultúra iránti szenvedélyem nagyon rég, tízéves koromban kezdődött, amikor először jártam Spanyolországban. Hosszú keresgélés után találtam spanyoltanárt és 14 évesen végre megkezdhettem a spanyolos tanulmányaimat. 2007-ben végeztem a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán mint spanyol nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár. Egy kisebb kitérő után 2008-ban a komáromi Selye János Gimnáziumban kezdtem el spanyoltanárként dolgozni és tulajdonképpen iskolát hoztam létre az iskolában, hiszen előttem nem volt spanyoloktatás. Ez egy nagy kihívás volt, hiszen mindent nekem kellett kitalálnom, aminek sok pozitívuma volt természetesen. A tanításról mindigis az volt az elképzelésem, hogy minél életszerűbb helyzetekben próbálhassák ki magukat a tanítványok, így találtam rá nagyon gyorsan a projekoktatásra. 2009-ben regisztráltam az eTwinning oldalán, ami egy olyan oldal, ahol európai tanárok regisztrálhatnak és hozhatnak létre közösen projekteket. A projektoktatás lényege, hogy a diákok idegen nyelven (esetemben spanyolul) a partneriskola diákjaival karöltve életszerű "problémákat" oldanak meg egy kijelölt időszakon belül. Projektjeink olyannyira sikeresek voltak, hogy egyízben Európai Díjat nyertünk a spanyol nyelvű projektek kategóriáján belül, kétszer lettünk Nemzeti Díjasak a középiskolák kategóriájában, aminek kapcsán rendszeresen adtam elő belföldi és nemzetközi konferenciákon tanár kollégáimnak. Elkötelezett híve vagyok a XXI. századi oktatási formáknak, a IKT eszközöknek, a folyamatos fejlődésnek. Véleményem szerint ez a színvonalas tanítás alapja.

2013-ban egy álmom vált valóra, amikor saját nyelviskolát nyithattam. Az önállóságot a közoktatás keretein belül már semmiképp nem tudtam bővíteni, hiába feszegettem a rendszer határait. Többet, jobbat akartam a tanítványaimnak, és már egyetemistaként felötlött bennem a gondolat, hogy jó lenne egy igazán spanyolos iskolában tanítani, ahol minden a spanyol kultúra körül forog. A nyelviskola pont ezért tud már évek óta a piacon megmaradni és büszkeséggel tölt el a tudat, hogy pár év alatt már rengeteg sikeres nyelvvizsgázó, érettségiző készült fel nálunk a megmérettetésre. Ennél már csak arra vagyok büszkébb, hogy még többen szerettek bele a spanyol nyelvbe és kultúrába pont úgy, ahogy én is évekkel ezelőtt.